Skip links

FAQ

Veel juwelierszaken, schoonheidssalons, kappers en andere winkels gebruiken de innovatieve STUDEX instrumenten en onze steriele prikoorbellen. Stuur ons gewoon je plaatsnaam, postcode en de naam van je land via STUDEX partner search, of bel ons op +32 89 71 29 02. Wij helpen je graag om een STUDEX partner in je buurt te vinden.

Voor STUDEX partners in andere landen kan je rechtstreeks contact opnemen met onze collega’s in de lokale kantoren en filialen. Hier vind je een lijst: STUDEX in Europa en wereldwijd.

Nee, de specialisten die werken met onze innovatieve STUDEX instrumenten, kunnen geen andere oorbellen gebruiken. Met onze STUDEX instrumenten wordt het oorgaatje namelijk geprikt met een steriele prikoorbel. Wij verzenden deze prikoorbellen naar onze partners in een steriele verpakking. De prikoorbellen en sluitingen (vlindersluiting) worden in het instrument geplaatst.

Bij het prikken van de oorgaatjes zorgt ons instrument ervoor dat de sluiting automatisch op de juiste positie op de steker geplaatst wordt. De prikoorbel wordt niet onnodig aangeraakt.

Onze instrumenten werken alleen met onze bijpassende STUDEX prikoorbellen. Kijk voor meer informatie over onze instrumenten om oorgaatjes te zetten op Veilig oorgaatjes prikken bij kinderen.

In vergelijking met sommige oudere prikoorbellen bieden de prikoorbellen voor ons STUDEX instrument verschillende voordelen:

  • Ze zijn steriel verpakt en helpen je dus infecties van je nieuw oorgaatje te voorkomen.
  • Je kan kiezen uit verschillende materialen.
  • We hebben een uitgebreide collectie prikoorbellen in verschillende prachtige designs.

Laat de oorbel 6 weken (3 weken met STUDEX® Advanced) onafgebroken in het oor zitten. Bij een piercing in het kraakbeen moet de oorbel 12 weken (8 weken met STUDEX® Advanced) in het oor blijven. Na deze periode mag je de oorbel uitdoen en vervangen door een andere oorbel die ook constant gedragen moet worden.
De eerste 6 maanden (12 maanden voor het kraakbeen) na het zetten van de oorbel raden we aan om enkel lichte oorknopjes te dragen. De steker moet gemaakt zijn van chirurgisch roestvrij staal of een ander huidvriendelijk materiaal.

Om allergische reacties of complicaties te voorkomen kan je best kiezen voor oorbellen uit de Sensitive by STUDEX of Sensitive for Kids collecties. Deze oorbellen hebben geen scherpe steker en zijn daardoor beter geschikt voor dagelijks gebruik na de genezingsperiode.

Je vertrouwde STUDEX partner helpt je ook graag bij het vinden van andere oorbellen van goede kwaliteit, bijvoorbeeld uit echt goud. Voor het kraakbeengebied raden we barbells aan.

Als je je pas geprikte oorgaatjes goed verzorgt, zul je er het meeste plezier van hebben. Hier vind je onze nazorginstructies.

De prijzen verschillen uiteraard van winkel tot winkel. Bij juwelierszaken, schoonheidssalons of andere winkels die onze innovatieve STUDEX instrumenten gebruiken, is de prijs voor het prikken van de oorgaatjes meestal inbegrepen in de prijs van de oorbel. Het prikken van oorgaatjes bij een getrainde STUDEX partner ligt rond de €30 per paar, maar is afhankelijk van het model en materiaal dat je kiest.

Dit is zonder twijfel de meest gestelde vraag, maar we kunnen jullie al meteen geruststellen. Ons instrument zorgt namelijk voor een zachte en vrijwel pijnloze plaatsing van de oorbellen. Sommige mensen ervaren een licht prikkend en warm gevoel, maar de meesten geven aan dat het nauwelijks pijn doet.

Regelmatige verzorging van het oorgaatje is essentieel om de oren mooi en gezond te houden. Volg onze nazorginstructies correct op.

Dit is een vraag die ouders ons vaak stellen. We geven je graag wat meer informatie en tips:

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden, want er is geen “juiste” leeftijd voor kinderen om oorgaatjes te laten prikken. STUDEX is actief in meer dan 70 landen op 6 continenten en we weten dus dat de meningen hierover verdeeld zijn. Je zal merken dat elke cultuur een ander antwoord heeft op deze vraag. In sommige culturen, zoals in Mexico of Italië, is het heel normaal om oorgaatjes te prikken bij baby’s. In andere culturen zijn er mensen die vinden dat kinderen helemaal geen oorgaatjes moeten laten prikken. In veel landen zien we dat het merendeel van de ouders kiest om oorgaatjes te laten prikken bij hun kind, vooral als de moeders ook zelf oorbellen dragen.

We vertellen ouders niet wat ze wel of niet moeten doen. Als ouders het ons vragen, raden wij aan te wachten met het prikken van oorgaatjes bij hun kinderen tot ze de belangrijkste vaccinaties hebben gehad. Als je niet zeker bent, raadpleeg dan de kinderarts. We raden ook aan om te wachten tot je kind het ook echt zelf wil. Sommige kinderen willen oorbellen op 5-jarige leeftijd, anderen op 15-jarige leeftijd terwijl sommige kinderen er nooit om zullen vragen.

Wanneer je samen met je kind beslist hebt om oorgaatjes te laten prikken, doe je kind (en dus ook jezelf) een plezier en kies een winkel die de STUDEX producten gebruikt. Zo ben je zeker dat je de beste kwaliteit krijgt.

Ons STUDEX® System75™ instrument is uitzonderlijk zacht en vrijwel geruisloos, zodat je kind niet schrikt tijdens het prikken van de oorgaatjes. Al onze STUDEX System75 prikoorbellen zijn huidvriendelijk. Deze oorbellen zijn gemaakt van de beste materialen en zijn verkrijbaar in verschillende designs voor kinderen zoals bloemetjes, magische eenhoorns of kleurrijke vlinders.

Voor baby’s en peuters hebben we speciaal de Kids Line ontwikkeld. Dit is een collectie oorbellen die speciaal ontworpen zijn voor kleinere oortjes. Bij deze oorbellen krijg je ook een mooi geschenkdoosje.

Als je kind zijn of haar oorbellen zelf mag kiezen, zal je kind vooral gefocust zijn op de leuke oorbellen. De manier waarop je dingen formuleert, is ook erg belangrijk. Vermijd akelige woorden zoals ‘schieten’ of ‘pistool’. Je kan beter gewoon zeggen: “Laten we je eerste oorbellen kiezen!”. De STUDEX partner gebruikt een “oorbelleninstrument”. (STUDEX System75 heeft misschien wel de vorm van een pistool, maar het oorgaatjes prikken verloopt heel erg zacht.) Je zal je ongetwijfeld de doktersbezoeken met je kind nog herinneren. Veel kinderen zijn erg bang om een spuitje te krijgen, ook al is dit maar een kort prikje. In vergelijking met zo’n spuitje, is oorgaatjes zetten met STUDEX System75 nauwelijks voelbaar, zelfs voor kinderen.

Een goede verzorging van het oorgaatje is uiterst belangrijk. Als ouders is dit natuurlijk ook jullie verantwoordelijkheid. Lees en volg onze nazorginstructies. Leg je kind, afhankelijk van de leeftijd, uit hoe jullie er samen voor kunnen zorgen dat de oren snel genezen. Duw de sluiting niet strakker aan maar laat de sluiting in de inkeping van de steker zitten. Wanneer de sluiting in de inkeping zit, kan er voldoende lucht bij het oorgaatje, hetgeen het genezingsproces bevordert. Een te strakke oorbel kan leiden tot infectie.

Wij krijgen zeer positieve feedback van ouders wiens kind oorgaatjes heeft laten prikken bij een STUDEX partner. Ze zijn niet alleen blij met de oorbellen, maar ook met de goede service. We stellen het op prijs als jij ook je ervaring met ons wil delen.

Je kan infecties na het prikken van oorgaatjes voorkomen als je kiest voor steriele prikoorbellen en je oorgaatjes regelmatig verzorgt. Zorg er ook voor dat je de sluiting van de oorbellen (vlindersluiting) niet strakker aandrukt. Laat de sluiting in de inkeping van de steker zitten en controleer de juiste positie telkens wanneer je het oor reinigt. Wanneer de sluiting in de inkeping zit, kan er voldoende lucht bij het oorgaatje, hetgeen het genezingsproces bevordert.

Na het prikken van oorgaatjes is het enorm belangrijk dat je onze nazorginstructies correct opvolgt.

Als je oorgaatjes volledig genezen zijn en je toch moeilijk nieuwe oorbellen van andere fabrikanten kan verdragen, heb je misschien een allergische reactie op dat materiaal. In dit geval raden we je aan om die oorbellen uit te doen en STUDEX Advanced te gebruiken totdat de infectie verdwenen is. Daarna kan je kiezen voor huidvriendelijke oorbellen, waarvan je weet dat je ze kan verdragen. Kies altijd voor materialen die goed zijn voor je.

Zelfs bij oorgaatjes die al lang genezen zijn en waar je nooit problemen mee gehad hebt, kan er toch nog een infectie optreden. Dit kan gebeuren door kleine scheurtjes die b.v. veroorzaakt kunnen worden doordat je oorbellen blijven haken bij het uit- of aandoen van kleding. In dit geval kan je ook STUDEX® Advanced gebruiken om je oren te verzorgen. Je kan dan best een tijdje overschakelen naar kleine stekeroorbellen.

Onmiddellijk na het prikken van het oorgaatje kan er een lichte zwelling en / of roodheid optreden. Dit is een normale reactie en zou binnen 48 uur moeten verdwijnen, mits je de nazorginstructies correct opvolgt.
In geval van overmatige pijn, zwelling en/of roodheid, moet je onmiddellijk een arts raadplegen.
Neem de complicaties bij het prikken van oorgaatjes in het kraakbeen ernstig! Indien de nazorginstructies niet correct worden gevolgd of indien er bij complicaties niet onmiddellijk een arts wordt geraadpleegd, kan dit leiden tot blijvende schade aan het oor.  Aarzel niet in dergelijke omstandigheden – je zal blij en opgelucht zijn dat je tijdig de hulp van een arts hebt ingeroepen.

Opmerking: Zoals vermeld in onze gebruiksvoorwaarden, mogen deze tips niet beschouwd worden als medisch advies. Raadpleeg je arts wanneer je medische vragen of zorgen hebt.

Pas geprikte oorgaatjes zouden terug dichtgroeien als de oorbellen uitgedaan worden. Daarom moeten de oorbellen minstens 6 weken (oorlellen) of 12 weken (kraakbeen) onafgebroken gedragen worden. Wanneer je STUDEX® Advanced gebruikt, kan je de prikoorbellen al na 3 weken (oorlellen) of 8 weken (kraakbeen) vervangen. Het duurt tot 6 maanden (oorlellen) of 12 maanden (kraakbeengebied) tot de oorgaatjes volledig genezen zijn.

Gebruik gedurende die tijd enkel stekeroorbellen en vermijd oorbellen met een haakje. De steker moet gemaakt zijn van chirurgisch roestvrij staal of andere huidvriendelijke materialen. Voor het kraakbeengebied raden we barbells aan.

Zodra de oorgaatjes volledig genezen zijn, kunnen ze niet meer dichtgroeien. De binnenkant van het piercingkanaal wordt bedekt met huid, waardoor het “wondje” dat door het prikken is ontstaan, wordt afgesloten. Soms kan het echter lijken alsof het oorgaatje is dichtgegroeid, omdat genezen oorgaatjes gewoonlijk talg afscheiden als er een tijdje geen oorbellen worden gedragen.


Wanneer je kiest voor een STUDEX partner, ben je er zeker van dat je te maken hebt met een professionele en goed opgeleide specialist in oorgaatjes prikken.
Bij het prikken van de oorgaatjes zorgt ons instrument ervoor dat de sluiting automatisch op de juiste positie op de steker geplaatst wordt. De prikoorbel wordt niet onnodig aangeraakt. Oorgaatjes prikken verloopt zacht, snel, veilig en absoluut hygiënisch. Bovendien komt je oor nooit rechtstreeks in contact met het instrument.

De volgende 12 stappen beschrijven het volledige proces met STUDEX System75.

Ja, natuurlijk. Af en toe horen we van klanten dat ze te horen kregen dat het geen goed idee was om in de winter oorbellen te laten prikken. We weten echter niet waar deze mythe vandaan komt. Het is namelijk helemaal niet correct. In feite kan er het hele jaar door oorgaatjes worden geprikt. De koude kan zelfs aangenaam zijn als er pas oorgaatjes geprikt zijn.
Natuurlijk is het een goed idee om een beetje voorzichtig te zijn met het dragen van hoeden, sjaals, of truien met een rolkraag, zoals we beschrijven in onze winter tips. Maar dat geldt altijd als je oorbellen draagt (vooral hangers) en heeft niets te maken met het pas geprikte oorgaatje zelf. Het risico op ontsteking is zeker niet groter in de winter.

In het algemeen geldt dat men tijdens de genezingsperiode best niet gaat zwemmen. Elke pas geprikte oorbel is immers een klein wondje, dat zo schoon mogelijk moet worden gehouden. Openbare zwembaden zijn vaak een broeihaard van bacteriën en zwembaden met chloor kunnen problemen veroorzaken omdat chloor de huid kan uitdrogen en irriteren.

Als je toch wil zwemmen tijdens de genezingsperiode, kan je STUDEX® Advanced gebruiken. Naast het normale gebruik (2 keer per dag), wordt het aanbevolen om het product ook meteen aan te brengen na het zwemmen.

Vergeet niet om eerst je handen te wassen en eventueel zand op het oor met water weg te spoelen. Hier vind je nog meer tips voor de zomer.

In België heb je de toestemming van een ouder of voogd nodig als je jonger bent dan 18 jaar. Voor jongeren vanaf 16 jaar is het voldoende als zij het toestemmingsformulier laten ondertekenen door de ouder of voogd en dit meebrengen. Gaatjes prikken in het oorkraakbeen of de neus met een instrument is in België niet toegestaan.

In Nederland heb je toestemming van je ouder of wettelijke voogd nodig als je jonger bent dan 16 jaar. Gaatjes prikken in het oorkraakbeen of de neus is toegestaan voor kinderen vanaf 12 jaar.

Als je jonger bent dan 16 jaar moet de ouder of voogd trouwens ook aanwezig zijn bij het prikken van de oorgaatjes en in de winkel het toestemmingsformulier ondertekenen.

Image credits
Header image: © Brooke Cagle/Unsplash; earrings: © STUDEX of Europe GmbH